London 2012 Games spectators: visa applications open from 1 January 2012

From 1 January 2012 the UK Border Agency will begin processing visitor visas for those coming from outside the UK to watch the Olympic and Paralympic Games.

The Games will be the biggest event that the UK has hosted and many extra visitors will arrive during the busy summer period in 2012.

The UK Border Agency have pledged to quickly process applications and, if you meet the requirements, to issue a visa with a start date that will cover you for the whole Olympic and Paralympic Games period.  If you are coming to watch the Games as a visitor, you will be allowed to stay in the UK for up to 6 months in most cases.

The Canadian “Super visa”

Today the Canadian government announced details of a new “Super visa” for parents and grandparents of Canadian citizens and permanent residents.

This allows applicants to stay for up to 2 years as visitors in Canada without needing to renew their visa.

Obviously the lengthy processing times for Parent category visas (and the resulting criticism) has encouraged the introduction of a visa like this to allow familiies to be reunited.

Are you interested in migrating to Canada ? If so, then please contact us.

VIZE ZA DRŽAVLJANE ZEMALJA EUROPSKOG GOSPODARSKOG PROSTORA (EEA) I NJIHOVE ČLANOVE OBITELJI


Mi imamo dugogodišnje iskustvo u podnošenju aplikacija za vizu za UK (Ujedinjeno Kraljevstvo) i procesu dobijanja dozvola u ime državljana koji dolaze iz članica Europskog gospodarskog prostora (EEA) i njihovih obitelji (posebno članovi obitelji koji ne dolaze iz zemalja članica EEA).

Od 1. srpnja 2013. godine, Republika Hrvatska je dio EEA.

Mi možemo podnijeti aplikaciju kako u Velikoj Britaniji tako i u britanskim veleposlanstvima u cijelom svijetu.

To uključuje aplikacije za EEA obiteljske dozvole (EEA Family Permits), EEA boravišne kartice (EEA Residence Cards), EEA stalno prebivalište (EEA permanent residence) i EEA registracijske certifikate (EEA registration certificates).

Imamo posebnu iskustvo sa mnogim složenim situacijama u gore navedenim aplikacijama.

To uključuje slijedeće;
– Dokazati da je osoba iz EEA doista ‘kvalificirana osoba’ – u potrazi za poslom, radnik, samozaposlena osoba, samodostatna osoba ili student.
– Uključivanje nevjenčanih partnera ili istospolnih partnera na EEA obiteljsku vizu.
– Promjena EEA obiteljskog statusa, dok je osoba u Velikoj Britaniji na drugoj vrsti vize.
– Dokazivanje postojanja dovoljno sredstava za podršku preseljenju.
– Aplikacije za dokazivanje da pravi brak postoji.
– Zahtjev za povrat putovnice za putovanja.
– Dobivanje stalnog prebivališta a potom i britanskog državljanstvo za EEA državljane i članove njihovih obitelji.

Važno je da zapamtite da britanska vlada može biti vrlo stroga u razmatranju EEA aplikacije, obzirom da spada u pravila Europske unije, a ne proizlazi iz zakona Velike Britanije. Mnogi podnositelji zahtjeva su odbijeni zbog loše kvalitete dokumenata ili nepotpunih prijava. Mnoge aplikacije su odbijene jer nisu dokazale da su brak ili odnos vjerodostojan.

Europski gospodarski prostor (EEA) sastoji se od Europske unije (EU) i tri druge zemlje. Slijedeće zemlje su članice EEA: Hrvatska, Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Republika Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Republika Irska, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Velika Britanija.

Iako Švicarska nije članica Europskog gospodarskog prostora, švicarski građani i njihove obitelji su uključeni na osnovu zasebnog ugovora potpisanog s EEA.

Dakle, tko je član obitelji? Ova definicija je drugačija po zakonu EU, nego po uobičajenoj UK imigraciji. Član obitelji uključuje: supružnike, građanske partnere, neoženjene partnere, djecu mlađu od 21. godinu, te djecu koju roditelji još uzdržavaju a stariju od 21. godine.

To također može uključivati i druge izravne rođake za koje se može pokazati da su ovisni o podršci kao što su roditelji, djedovi i bake.

Međutim, pravila se razlikuju za različite članove obitelji. Supružnici (oženjeni ili civilni partneri) su tretirani drugačije od nevjenčanih partnera ili istospolnih nevjenčanih partnera. Stoga, bitno je planirati takve aplikacije u skladu s tim.

EEA obiteljske dozvole – namijenjene su za članove obitelji koji nisu iz EEA a koji žele da se presele u Velikoj Britaniji s EEA državljaninom. To uključuje supružnike, partnere, istospolne partnere, djecu i druge uzdržavane osobe. Za ovu dozvolu se mora aplicirati izvan Velike Britanije – obično u najbližoj UK ambasadi.

EEA 1 registracijski certifikati – odnosi se na aplikaciju osobe koja potiče iz EEA čime želi dokazati svoj status u Velikoj Britaniji. Iako nije obavezno, ovo može biti od koristi ukoliko osoba želi da u Veliku Britaniju dovede članove obitelji koji nisu iz EEA.

EEA 2 rezidentne kartice – nakon što je član obitelji već stigao u Velikoj Britaniji, ovo je proces koji im dopušta da apliciraju za boravak. Ovaj proces uključuje dokazivanje obiteljskih odnosa i zapošljavanja / samozapošljavanja državljanina iz EEA. Ova kategorija ima relativno visoku stopu odbijanja – osobito za podnositelje zahtjeva koji su stigli na EEA obiteljsku vizu. Bitno je imati na umu da je ovo svježa aplikacija te da su potrebni novi ažurirani dokazi. To nije isto kao jednostavno produljenje EEA obiteljske vize.

EEA 3 i EEA 4 stalna prebivališta
EU zakon daje pravo državljanima iz EEA i članovima njihovih obitelji da ostvare stalno prebivalište nakon pet godina.

To nije isto kao UK dozvola za ostanak na neodređeno – umjesto toga aplikacija po zakonu EU za stalni boravak se ocjenjuje prema različitim kriterijima.

Bitno je za aplikante da budu u stanju pokazati da je osoba živjela tu i radila (ili ostvaruje drugo pravo Sporazuma) posljednjih pet godina. Ove aplikacije mogu biti složene i zahtijevaju opsežne pripreme.

Pozivamo Vas da pogledate naš besplatni vodič o EEA aplikacijama (na engleskom jeziku) ili da nas kontaktirate emailom za više informacija. Komunikacija i proces aplikacije se odvija isključivo na engleskom jeziku.

Pored toga, u prilici smo da posredujemo i prilikom podnošenja aplikacije iz Hrvatske za useljenje u Australiju, Kanadu, Novi Zeland i SAD.

Ukoliko imate pitanja u vezi iseljenja i procesa apliciranja iz Hrvatske možete nas kontaktirati telefonom ili emailom.

Commonwealth Immigration Consultants Ltd.
based in London and Cambridge
Tel. +44 (0) 1223 830 916
Email: info@commonwealthimmigration.com

 

Iseljenje u Veliku Britaniju, imigrantske vize, EEA1, EEA2, kako imigrirati…

Za pitanja useljenja u Veliku Britaniju, imigrantske vize i dozvola, te o procesu kako imigrirati možete se informisati preko naše web stranice www.commonwealthimmigration.com

Useljavanje u Veliku Britaniju iz Hrvatske – više informacija o mogućnostima na http://www.commonwealthimmigration.com/UK-EEA2-viza-EEA1-dozvola-imigracija.html